Landelijk Schakelpunt (LSP)

Wij kunnen uw medische gegevens delen met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek uw medische gegevens nodig heeft om u snel, goed en veilig te helpen. Het delen van uw medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als u hiervoor toestemming heeft gegeven.

Is het belangrijk dat andere zorgverleners uw medische gegevens kunnen bekijken?

Wij zijn bekend met uw medische gegevens. Daarom kunnen we u snel, goed en veilig behandelen. Maar moet u (met spoed) naar een andere arts of apotheek? Of komt u bij een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat een andere arts of apotheek uw belangrijkste medische gegevens kan bekijken en u óók snel, goed en veilig kan behandelen. En u hoeft niet steeds opnieuw uw medische gegevens te vertellen.

Hoe kunnen zorgverleners uw medische gegevens bekijken?

Wij sluiten onze computers aan op het Landelijk Schakelpunt (LSP): een veilig en betrouwbaar systeem. Via het LSP kunnen we uw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere arts of apotheek kan die medische gegevens via het LSP bekijken met een beveiligde pas en een wachtwoord. Maar alleen als u dat goed vindt. En als het nodig is voor uw behandeling. Uw medische gegevens worden overigens niet centraal opgeslagen. Ze blijven bewaard op onze computers.

Wie mag uw medische gegevens wel of niet bekijken?

Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers kunnen uw medische gegevens niet bekijken. Een andere arts of apotheek mag uw medische gegevens alleen bekijken als dat nodig is om u snel, goed en veilig te kunnen helpen.

Wilt u weten wie uw medische gegevens hebben bekeken en wanneer?

U kunt via de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) een overzicht opvragen of bekijken.

Wie is verantwoordelijk voor het LSP?

Welke medische gegevens zijn te bekijken via het LSP?

Zorgverleners kunnen via het LSP alleen uw belangrijkste medische gegevens bekijken. Andere huisartsen zien:

Een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling mag alleen gegevens over uw allergieën, medicijnen en overgevoeligheid bekijken. Dat geldt ook voor een andere apotheek.

Hoe geeft u toestemming om uw medische gegevens te delen via het LSP?

U kunt op twee verschillende manieren toestemming geven:

U geeft aan ons en aan uw apotheek apart toestemming. Wanneer u ook uw apotheek toestemming wilt geven, dan dient u contact op te nemen met uw apotheek.

Wat gebeurt er als u geen toestemming geeft?

Geeft u geen toestemming? Dan kunnen andere zorgverleners uw medische gegevens niet bekijken via het LSP. Ook niet bij spoedgevallen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het LSP? Aarzel niet en neem dan contact met ons op. Uitgebreide contactinformatie vindt u op onze contactgegevenspagina.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) heeft op YouTube een animatie geplaatst waarin het LSP nader wordt uitgelegd.